2012. március 4., vasárnap

A műkorcsolya népszerűsége csökken?

A műkorcsolya népszerűsége csökken?

Az utóbbi években a műkorcsolyázás kezdett egyre népszerűbbé válni. Ez talán a 2006-os torinói téli olimpiának, és a hazai sztárokat korcsolyázóként felvonultató műsornak volt köszönhető. Nem meglepő, hogy az emberek szívesen nézték ezt a csodálatos sportot, hiszen a műkorcsolyázás nemcsak művészi, de igen kemény fizikai munka is. Aki már lépett jégre, tapasztalhatta, milyen csúszós. Nekünk, átlagembereknek épp ezért hihetetlen, hogyan képesek ezek a sportolók ilyen tökéletes ugrásokat és forgásokat végrehajtani a korcsolyapályán. Ám a 2006-os olimpia óta a sport nézettsége újra csökkent.

Hogy ez mivel magyarázható? Talán azzal, hogy az olimpia után – nem meglepő módon - a világ legjobbjai visszavonultak. Ez még nem lenne akkora probléma, hiszen a legrangosabb verseny után gyakran megtörténik, hogy a sportoló úgy dönt, abbahagyja pályafutását. Gondoljunk csak az egyik legnagyobb korcsolyázóra, Alexei Yagudinra, annak idején ő is így tett. Akkoriban azonban már ott toporgott a következő nemzedék arra várva, mikor vonul vissza a vetélytárs. De sajnos most nem érkezik az utánpótlás. Vannak jó korcsolyázók (például Lambiel, Joubert, Verner, Takahashi, Weir vagy Carolina Kostner), de egyikük sem mutat igazán kiemelkedő teljesítményt. A mezőnyből legjobban talán az olimpiai bajnok, többszörös világ- és Európa-bajnok Evgeny Plushenko hiányzik. Amellett, hogy technikailag verhetetlen volt – sporttörténelmet írt 4-3-3-as ugráskombinációjával –, magával ragadta a közönséget hihetetlen aktivitásával is. Látszott rajta, hogy élvezi, amit csinál. Azoknak, akik régóta követői a korcsolyasportnak, az is meglepő lehet, hogy az eddig verhetetlen oroszok már a dobogóra is alig jutnak fel. Évtizedek óta ők voltak a sport nagyjai. Például a már említett Alexei Yagudin és Evgeny Plushenko, de Irina Slutskaya, a jégtáncos Navka–Kostomarov, és a páros Totmianina–Marinin kettős is Oroszországból került ki. Persze senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy kövesse a műkorcsolya versenyeket, mert a sport a nagyok távozása után is gyönyörű. Emellett meg kell említenem néhány pozitív változást is. Pár éve vezették be az új pontozási rendszert, ami – bár sokak szerint bonyolult – talán igazságosabbá tette a versenyzők értékelését. Az egyeduralkodók távozásának köszönhetően pedig a verseny sokkal kiélezettebb, sosem lehet tudni, ki állhat majd a dobogó legfelső fokán. A versenyeken magyarokért is szoríthatunk. Jégtáncban Bartha Krisztinának és Tóth Ádámnak, férfiben Vardanjan Tigrannak, nőiben Katherina Hadfordnak és Sebestyén Júliának drukkolhatunk. Idén már túl vagyunk az Európa-bajnokságon és a Világbajnokságon is –sőt a Budapesten megrendezett Szinkronkorcsolyázó Világbajnokságon is-, de akit érdekel a sport, nyomon követheti a jégrevük gálaprogramjait. Mindenkinek csak ajánlani tudom!  

Az idei Európa-bajnokság győztesei:
Nők: Carolina Kostner (Olaszország)
Férfiak: Thomas Verner (Csehország)
Páros: Aliona Savchenko / Robin Szolkowy (Németország)
Jégtánc: Okszana Domnyina / Makszim Sabalin (Oroszország)
Sebestyén Júlia 4., míg Katherina Hadford és a Bartha–Tóth jégtáncospár 21. helyezést ért el. Vardanjan Tigran sajnos nem mutathatta be kűrjét.

Az idei Világbajnokság győztesei:
Nők: Mao Asada (Japán)
Férfiak: Jeffrey Buttle (Kanada)
Páros: Aliona Savchenko / Robin Szolkowy (Németország)
Jégtánc: Isabelle Delobel / Olivier Schönfelder (Franciaország)
Sebestyén Júlia 11., a Bartha-Tóth jégtáncospár 25., míg Vardanjan Tigran 44. helyezést ért el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az oldalon található képek forrása az internet.