2012. március 4., vasárnap

A varázslatos történet befejeződött

A varázslatos történet befejeződött

Igen, eljött a nap, amit mi, Harry Potter rajongók oly régóta vártunk. Az a csodálatos, keserédes nap, amikor kezünkbe foghattuk az utolsó Harry Potter kötetet. Évek teltek már el azóta, hogy részesévé váltunk a varázslóvilágnak, hogy részünkké vált a mágia. És most itt van a történet vége, választ kaphatunk a nagy kérdésre: Vajon Harry legyőzi Voldemort Nagyurat, túléli a csatát? Alig vártuk, hogy a történet végére érjünk, és most, hogy ez megtörtént, egyszerre érzünk örömet és ürességet. Örömet, hogy minden (?) titokra fény derült, és ürességet, mert tudjuk, többé nem fogjuk lélegzetvisszafojtva várni az újabb kötet megjelenését.

A hetedik rész Angliában és Amerikában már nyáron olvasható volt, hatalmas őrületet keltve az egész világon. A taláros rajongók órákat vártak a könyvesboltok előtt, hogy kezükbe foghassák a legenda befejező (?) kötetét. A fogadóirodáknál még Harry halálára is fogadni lehetett. Egyszóval az őrület minden eddiginél nagyobb volt. Mi, magyar olvasók tudtuk, hogy a fordításra még fél évet várnunk kell, de kétségek közt vergődve töltsük el ezt a hosszú időt? Aki nem bírt ennyit várni, azokat a legnagyobb Potter rajongók, akik némi nyelvtudással is rendelkeznek, örömmel kiszolgálták. Az angol megjelenés után két héttel már olvashattuk az Interneten a kalózfordításokat. Ezek ugyan illegálisak és nem érik el a valódi magyar fordítás minőségét, de választ kaphattunk belőlük kérdéseinkre. A türelmesebbek ennek ellenére úgy döntöttek, megvárják február 9-ét, amikor A Harry Potter és a Halál ereklyéi a könyvesboltok polcaira kerül. Bevallom, én már a kalózfordítást is olvastam, mert nem vagyok az a várakozós típus. Azoknak, akik még nem olvasták, csak annyit mondhatok, hogy ez minden bizonnyal a legeseménydúsabb kötet. Tele izgalommal, új rejtélyekkel, megválaszolt kérdésekkel. Azon valószínűleg senki sem lepődik meg, ha elárulom, a történetben több szereplő is meghal könnyeket csalva a rajongók szemébe. Sokan csak azért drukkoltak, hogy kedvenc szereplőjük túlélje, és Harry sorsa kevésbé érdekelte őket. Ez is azt mutatja, mennyire a szívünkhöz nőtt ez a történet, mennyire köztünk élnek szereplői. 
A Harry Potter sorozat valószínűleg mindenkiben keltett valamiféle érzelmet. Vannak, akik rajonganak érte, akadnak, akik nem értik, mit szerethetnek az emberek ennyire benne. A pápa egyenesen sátánistának titulálta. De egyvalamiben egyetérthetünk. Harry Potter az egész világot meghódította (az első kötetet még latinra és ógörögre is lefordították) és korunk egyik legnagyobb bestsellerévé vált. Sok gyereket (és felnőttet) vett rá az olvasásra, és ez igazán nagy eredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az oldalon található képek forrása az internet.