2012. március 4., vasárnap

A legek olimpiája

A legek olimpiája

2008 a reneszánsz, a Biblia és a béka éve, sőt az ENSZ még a burgonya nemzetközi évének is kikiáltotta. De azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy 2008 a sportolók és sportrajongók éve is. Hiszen a szokásos Európa- és világbajnokságok, világkupák és bajnoki mérkőzések mellett idén került megrendezésre a foci eb, sőt Földünk legnagyobb sporteseménye, az olimpia is.

És a XXIX. nyári olimpia, a pekingi, a legek olimpiája volt. Kezdődött azzal, hogy Kína mindent megtett azért, hogy lenyűgözze a világot. Elképesztő szervezés, minden feladatra legalább 3 önkéntes jutott (bár, ha ismerjük Kína népességét, akkor ez nem is olyan meglepő), és csodálatos stadionok (gondoljunk csak a Madárfészekre vagy a Vizes Kockára) várták a sportolókat és a nézőket. A kabalafigurák is különböztek az eddigi játékokétól, hiszen nem egy, nem kettő, hanem rögtön 5 édes Fu Wa szórakoztatta a nézősereget. Ezenkívül ki ne hallott volna az annyit emlegetett felhőoszlató rakétákról, amiket a nyitó- és záróünnepség alatt sikerrel be is vetettek? Már a résztvevő országok száma is rekordot döntött, hiszen 204 nemzet még sosem képviseltette magát olimpiai játékokon. A feministák nagy örömére a női részvétel is kiemelkedő volt, az indulók 47%-a került ki a „gyengébbik” nemből. És meg kell említeni a valódi, sportbéli rekordokat is: a játékok 16 napja alatt 43 világ- és 132 olimpiai csúcs dőlt meg, nem is beszélve a kontinentális, országos és egyéni rekordokról.

A sportolók 28 sportágban, 302 versenyszámban mérhették össze tudásukat. Az olimpia legnagyobb sztárja valószínűleg az amerikai Michael Phelps volt, akit már mindenki csak űrlényként emleget. Nem véletlenül, hiszen hihetetlen, hogy ez a fiatal, 23 éves úszó egyetlen olimpián nyolc(!) aranyat lapátolt össze, ráadásul hetet világcsúccsal. Ezzel sikerült megdöntenie Mark Spitz rekordját, aki 7 aranyat szerzett a müncheni olimpián. A pekingi nyolccal Phelps összesen már 14(!) olimpiai arany- és 2 bronzéremmel büszkélkedhet, így ő minden idők legeredményesebb olimpikonja. Persze Michael Phelps nevének hallatán sokaknak a különböző doppingszerek jutnak eszükbe először. Én mégis azt gondolom, mindenki maga döntse el, mit hisz: egy ember fáradságos munkájának gyümölcse ez a teljesítmény vagy a laboratóriumok éjszakába nyúló kísérleteié?

A magyarok is sok rekordot döntöttek meg, de ezek nagy része sajnos negatív rekord. Már a magyar résztvevők száma (174) is az utóbbi évek legalacsonyabbja, de azt hiszem, ez még nem zavart volna senkit. Viszont ez a rekord még sok másikkal egészült ki. Vívócsapatunk 104 éve, a párizsi olimpia óta nem volt ilyen sikertelen, öttusázóink pedig 52 éve, a melbourne-i olimpián nyújtottak utoljára ilyen rossz teljesítményt. Érmeink száma is alulmúlta várakozásainkat. Az idei ötkarikás játékok, érmek tekintetében Magyarország 4. legrosszabb olimpiája volt. Sportolóink 3 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek. Magyarország így összességében 21. az éremtáblázaton.

Persze sok szép eredmény is született az olimpián. Cseh László igazán megszorongatta az amerikai úszókat, kétszer is sikerült legyőznie Lochte-t. Laci három ezüstérmet szerzett, ami valóban nagy teljesítmény. Azt pedig, hogy a három éremből egyik sem csillog aranyosan, nem vethetjük a szemére, hiszen mindhárom számban csak a már korábban említett úszófenomén, Michael Phelps tudott elé kerülni. Laci ezüstesője után napokig áhítoztunk egy jobb teljesítményre, egyedül Mincza- Nébald Ildikónak sikerült felállnia a dobogóra. Aranyunk még mindig nem volt. Már csak a vízilabdázókra és a kajak- kenusokra számíthattunk, akik hozták a tőlük megszokott remek formát. A magyar nemzet becsületét végül Vajda Attila mentette meg, aki megszerezte „kis” hazánk legfontosabb, első és egyben egyetlen egyéni aranyát. A Kovács-Janics kajak kettős Athén után ismét szállította az aranyérmet, sőt Kozák Danutával és Szabó Gabriellával kiegészülve négyesben is szereztek egy ezüstöt. A Kolonics György halála után összeállt Kozmann György- Kiss Tamás kenu páros az alig egy hónapos közös edzés és a hatalmas lelki teher ellenére felállhatott a dobogóra, könnyeket csalva rengeteg magyar drukker szemébe. Rajtuk kívül a meglepetésember valószínűleg a birkózó Fodor Zoltán volt, akinek sikerült ezüstérmet szereznie. És még nem említettem a talán legnagyobb várakozással övezett férfi vízilabdadöntőt! A sporttörténelemben először fordult elő, hogy háromszor egymás után ugyanannak a nemzetnek a vízipólócsapata viselhette nyakában a legfényesebb érmet. Ez az érem valóban megkoronázta az olimpia zárónapját, szépségtapasz volt a gyengébb olimpiai szereplésre.

Szűkebb környezetünk sportolóira is büszkék lehetünk. A komáromi Sidi Péter 6. helyezett lett a férfi légpuskások versenyében, míg Füsti Edina tatabányai gyalogló a 39. helyen ért célba. A Bárdos sem panaszkodhat. Volt diákjai közül négyen is szép teljesítményt nyújtottak a pekingi ötkarikás játékokon. Ferling Bernadett a női kézilabda- válogatott, Sós Ildikó pedig a női vízilabda csapat tagjaként ért el 4. helyezést. Csernoviczki Éva cselgáncsozó a 7. helyen fejezte be az olimpiát. Margl Tamás távolugró az exbárdosos küldöttség egyetlen férfi tagja volt.    

Érdemes megemlíteni a kevésbé népszerű, de annál nagyobb lelkierőt igénylő paralimpiát is. A 2008-as paralimpián 33 sportoló képviselte Magyarországot, akik összesen 6 érmet nyertek. Közülük is kiemelkedik Sors Tamás úszó, aki egyetlen aranyérmünket szerezte meg a paralimpián, azt is világcsúccsal. Ezenkívül begyűjtött két bronzérmet és egy negyedik helyezést. A dobogó 3. fokára álltak még Ráczkó Gitta és Vereczkei Zsolt, úszók és Szekeres Pál, vívó.      

Összességében azt hiszem, igazán különleges volt az idei olimpia. Rengeteg új és régi sztár, meglepetésemberek, csodálatos teljesítmények, monumentális stadionok és igényes műsorok várták a sportolókat és a nézőket. Mindenki csak annyit kívánhat, hogy a 2012-es londoni olimpia is így sikerüljön (nekünk remélhetőleg kicsit jobb eredményekkel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az oldalon található képek forrása az internet.